Od szóstego miesiąca do zacielenia

Aktualności

Od szóstego miesiąca do zacielenia

Jest to okres w którym hodowca musi żywić swoje sztuki bardzo ubogo. Dawka pokarmowa powinna składać się w ⅔ z sianokiszonki i ⅓ ze słomy.

Najlepsza do tego celu jest słoma jara, mieszankowa i gorszej jakości sianokiszonka (jestem ubogim rolnikiem i nie mogę sobie pozwolić, żeby jałówki miały ruję przed pierwszym rokiem życia, a we własnym gospodarstwie nie dopuszczam do inseminacji zwierząt przed 14 miesiącem). Nadmiar składników pokarmowych w dawce może powodować, że młode zwierzęta będą wykazywały objawy rui już w 8 - 10 miesiącu życia, ja osobiście staram się do takiej sytuacji nie dopuścić. Zbyt intensywne żywienie powoduje, że jałówki się otłuszczają co w konsekwencji sprawia, że nie można ich skutecznie zacielić, a hodowca traci na tym podwójnie – po pierwsze ma zwiększone zużycie paszy w gospodarstwie, a po drugie jest zmuszony przeznaczyć większe środki pieniężne, żeby daną sztukę skutecznie unasiennić.

Roczne jałówki powinny być wyrośnięte ale chude, z widocznymi żebrami – uważam, że właśnie tak powinien wyglądać wzorzec prawidłowej budowy zwierzęcia w tym okresie, jeśli liczymy na szybkie zacielenie. Po ukończeniu dwunastego miesiąca życia podajemy zwierzęciu najlepszą sianokiszonkę, kukurydzę, witaminy, paszę treściwą (zawierającą ok. 22% białka). W tym okresie rolnik powinien dokładnie obserwować swoje zwierzęta, jeżeli są one prawidłowo żywione to ruja wystąpi ok. 13-14 miesiąca, tą pierwszą należy przepuścić, zabieg inseminacji wykonujemy dopiero przy następnej rui. Ten model żywieniowy doskonale sprawdził się u mnie – w ostatnich 10 latach na jedną ciążę u jałówek potrzebowałem średnio około 1,5 porcji inseminacyjnej. Pamiętajmy, że przy doborze buhajów do kojarzeń powinniśmy wybierać rozpłodniki o jak najlepszym wskaźniku łatwości wycieleń, warto skonsultować ten wybór z doradcą hodowlanym.

Po stwierdzeniu cielności przez lekarza weterynarii rozpoczyna się kolejny etap żywienia.
W następnym numerze przewodnika skupimy się na żywieniu krów w okresie ciąży i przegotowaniu do porodu.